Is een honden zwemvest verplicht?


Nee een honden zwemvest is nooit verplicht. Het is wel verstandig om na te denken of jouw hond er een nodig heeft. Niet alle hondenrassen zijn sterke zwemmers.

Wat doet een honden zwemvest?

Met een hondenzwemvest ben je er zeker van dat jouw hond goed blijft drijven als hij in de problemen komt. Net als een zwemvest voor mensen zorgt het zwemvest ervoor dat de hond met zijn kop boven water blijft. Door de drijfkracht van het zwemvest kost het minder energie om te zwemmen. Zwemmen is een intensieve activiteit waardoor een hond snel buiten adem kan raken. Vooral de slankere honden verbranden veel energie bij het zwemmen. Als een hond tijdens het zwemmen uitgeput raakt, zorgt het vest dat hij blijft drijven.


De vorm van het vest is belangrijk bij het zwemmen. De hond moet zich vrij kunnen bewegen zodat hij zijn zwembeweging goed kan blijven maken. Het zwemvest moet niet te veel drijfvermogen aan de achterzijde hebben dan belemmert het de houding van de hond in het water.

Viervoetjes- artikelnr hondenzwemvest geel

Nieuw bij Viervoetjes? Lees hier meer over wie wij zijn!

 

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Ook honden die sterke zwemmers zijn met een goede conditie kunnen soms beter een zwemvest dragen. Op het strand kan de onderstroming er voor zorgen dat een hond te ver in de zee beland. Het is gevaarlijk om achter je hond aan te gaan, het beste is om de reddingsbrigade er bij te halen. Door het zwemvest is er dan meer tijd om terug te zwemmen of te wachten op de reddingsbrigade. Ook in rivieren kan de stroming sterk zijn.

Als je met de boot op stap gaat, is het aan te raden om de hond een zwemvest aan te trekken. Je kunt de hond niet altijd in de gaten houden. Als hij in het water valt kan hij niet altijd op eigen kracht terug de boot of de kant op. Met het zwemvest heeft hij langer de tijd om een plek te vinden.

De kleur van het zwemvest

Zwemvesten zijn er in veel verschillende kleuren. De een is wat modebewuster dan de ander. Sommige modellen zijn wat sportiever dan de ander. Veel zwemvesten hebben ook fluorescerende strepen wat ze extra goed zichtbaar maakt. De beste kleur voor een zwemvest is geel. In de zeevaart en offshore gebruiken ze bijna altijd gele pakken. Dit komt omdat geel het beste zichtbaar is van afstand beter dan rood of oranje.

Als jouw hond dan toch het water in valt, of er op eigen houtje een rondje om gaat zwemmen is hij goed zichtbaar. Andere schipper kunnen van ver zien dat er een hond in het water zwemt. Kleine of donkerharige honden zijn erg lastig te zien.

Snel ingrijpen door het handvat

Als je een zwemvest aan gaat schaffen let er dan op dat je er een uitkiest met een handvat. Door het handvat kun je snel je hond uit het water halen als hij hulp nodig heeft.

Leren zwemmen

Het zwemvest is ook een goed hulpmiddel om een hond te leren zwemmen. Een sprong in het diepe kan eng zijn. Met een zwemvest kun je de hond eerst even laten wennen en wat zelfvertrouwen opbouwen. Het handvat zorgt er voor dat je hem goed vast kunt houden dat maakt het ook een hoop gemakkelijker.

Is jouw viervoeter niet van de waterpret? Bekijk hier onze speeltjes!